Viki

Je pas za vas le stvar ali modni dodatek?

Torej pasovi…v današnjem času spregledani ali skoraj pozabljeni del moške garderobe, kateri se je do danes od časa nastanka kar v veliki meri spremenil. Pasovi so postali prava modna muha in niso več le stvar, ki drži hlače na mestu ampak se jih tretira kot modni dodatek, ki popestri nošenje in vaš stil oblačenja.

Nastali so novi trendi in modne smernice, katerim je že težko slediti. Zato mnogo moških sploh ne ve kakšen pas izbrati, kako ga najbolje kombinirati in kateri material bo najbolj obstojen !?

In zato, ker so pasovi obvezna garderoba vsakega sodobnega moškega, smo se odločili jih malo pretipati in vam jih približati.

Ponovno spoznajmo pasove

Gremo nazaj k osnovam

KAJ PRAVZAPRAV JE PAS?

Pas je podolgovat kos blaga ali usnja, ki se ga nosi okoli pasu z namenom, da zadrži naše hlače ali da se ga nosi le kot lep modni dodatek. To je lahko le kos vrvice, prepleteno blago ali kot najpogostejše – usnje.

Če pogledamo, zgodovina pasov sega kar nazaj in sicer v bronasto dobo.

Njihova zgodovina je stara toliko, kot zgodovina človeka. Pas je hitro postal del mode in sloga za vse ljudi. Pred 1920-imi so pasovi služili večinoma v dekorativni namen in so bili povezani z vojsko.

Rimski vojaki so nosili pasove iz obrambnih razlogov, saj je pomen pasu kot simbol statusa in bogastva, ter moči in elegance. Pas je čez leta postopoma izgubljal simbolne pomene in postal povsem praktičen pripomoček za oblačila. Danes je običajno, da nosimo raznolike modne pasove s hlačami.

SESTAVA PASU

Velika večina pasov ima dva dela: sponko in pas. Mnogi pasovi imajo tudi držalno zanko in / ali končno konico (končna konica je običajno kovina ali usnje na platnenih pasovih). Končna konica ščiti konec pasu in lahko olajša spenjanje.

Potem pa imamo tukaj avtomatske sponke ali sponke na iglo, ki so zelo enostavne za uporabo in polek tega še super izgledajo. Pas pa je lahko iz več različnih materialov, izberemo tistega, kateri nam najbolj ustreza.

Usnjen pas + vrtljiva sponka

Tekstilni pasovi na iglo s končno konico.

Katere velikosti in materiali?

Velikosti in materiali

Usnje se sicer običajno uporablja kot material za obleke, ampak je že tako razširjeno, da ga najdemo praktično povsod. Čeprav so pasovi izdelani iz umetnega usnja in drugih tkanin, moški običajno raje izberejo usnjene pasove, predvsem zaradi izgleda in občutka, ki ga daje usnje.

Usnjen pas je obstojnejši, ima sijaj in daljšo življenjsko dobo. Za usnjene pasove se pri izdelavi uporabljajo kože različnih živali.  Medtem ko je tkanina drugi najpogostejši material, ki se uporablja za izdelavo pasov.

Pri izbiri svojega pasu pa moremo biti pozorni na velikost / dolžino le tega. Različni proizvajalci imajo različno označene velikosti, zato je treba pozorno pogledati in pravilno izbrati.

Ljudem najraje svetujemo, da vzamejo mere iz svojega že obstoječega nošenega pasu, če pa tega nimajo, pa je najbolje da izmerijo obseg oblečenih hlač čez boke.

Kako pa pravilno izmeriti dolžino pasu?

Veličine se pogosto označujejo v centimetrih ali konfekcijskih številkah. Ta številka ustreza dolžini traku (pasu brez zaponke) – kar pomeni, merjeno od sponke do srednje  luknje – kjer se pas pravilno zapenja.

Ampak treba je biti pazljiv, sej nekatere blagovne znamke izberejo, da svoje pasove oblikujejo- označujejo na enak način kot oblačila (S, M, L, XL, XXL), kar pomeni obseg pasu, na primer 34 “- 36”.

Pas, naramnice ali brez

Kdaj si nadeti pas?

Pas je seveda dobrodošel pri vsaki priložnosti in ga lahko nosimo kadarkoli in kjerkoli. Le izbrati moramo pravega za naš trenutno oblečen stil. Naprimer medtem ko smo v pisarni, se moramo ravnati po pravilih, ampak so možnosti za izbiro pasu prav tako velike. Po navadi izberemo usnjen tanek eleganten pas, kateri tudi paše k vsaki elegantni opravi.

K casualnemu oziroma sproščenemu videzu pa lahko izbiramo raznorazne pasove z velikimi sponkami, barvastim pasom, preprletene – v glavnem imamo proste roke za izbiro željenega pasu. Pas je res super zadeva, saj razbremeni monotonost našega oblačila, ker ločuje naše zgornje in spodnje dele telesa in deluje kot češnja na vrhu smetane.

Čeprav pasovi dodajo slog, so seveda priložnosti, pri katerih jih lahko seveda tudi preskočite. Če ste tip moškega, ki rad stoji v naramnicah, se vsekakor izognite podvajanju s pasom. Prav tako lahko videz brez pasu dosti bolj poudari vaš stil in izpostavi nošena oblačila.

Pasovi lahko vašemu videzu dodajo veliko stvari, ne glede na to, ali gre za formalnost in strukturo rjavega usnjenega pasu ali casualnost in barvo pletenega traku. Poznavanje, katere pasove potrebujete in kako jih nositi je pomembno za vsakega moškega, ne glede na poklic ali slog.

Poglejmo si še nekaj vrst usnjenih pasov

Različne vrste pasov

Različne vrste usnja so izdelane na različne načine, kar tudi vodi do njihovih specifičnih lastnosti. In vsako usnje si je različno, zato tudi lahko imamo toliko vrst raznih pasov, ki spadajo pod svoje kategorije. Mi smo jih navedli le mal, vendar so le ti nekateri glavni, ki se jih največkrat nosi. Obstaja pa jih seveda veliko več, saj današnja moda nima meja.

Sintetični usnjeni pasovi

Pasovi tega materiala so običajno ustvarjeni z različnimi polimeri in vlakni, da ustvarijo dan občutek usnja. Vendar pa niso iz pravega usnja in temu primerno tudi žal, ne vzdržijo prav dolgo. Ampak…vsekakor so lahko z nami dlje, če jih primerno negujemo.

Pleteni ali vezani pasovi

Takšni pasovi so iz pravega usnja. Vendar pa izdelava teh pasov vključuje tudi ostale dele usnja- ne le glavnih. Super se jih da kombinirati k sporščenemu videzu ali tudi rahlo elegantnemu videzu..na primer k lanenim hlačam.

Pravi usnjeni pas

Kar mnogi verjamejo je, da je to vrhunski usnjeni pas. To so vbistvu pasovi, ki so iz 100% usnja, ampak včasih pa tudi iz ostankov drugih delov usnja. Pas je sestavljen – sloj za slojem iz spodnjega usnja, kateri so zlepljeni ali sešiti skupaj. Nato se zunanji sloj prekrije z zgornjim delom polnovrednega usnja ali včasih tudi sintetičnim usnjenim materialom.

Polnovredni usnjeni pasovi

To so usnjeni pasovi najvišje kakovosti.  To naravno usnje je narejeno iz zgornje plasti kože živali. Občasno bodo trakovi tega usnja imeli napake, ki so ostale na koži živali. Ta vrsta usnjenega pasu je ravno zgornje usnje – brez notranjih ostrih kožnih ostankov – in kot posledica je najtežji.

Res je, da je njegova kakovost bolj nagnjena k prikazovanju prask, vendar glede življenjske dobe, trajnosti, fleksibilnosti in moči, polnovrednih usnjenih pasov ni mogoče premagati. Dejansko pa praske in oznake, ki jih vidite na svojem pasu, so to, kar delajo pas poseben in so dokaz kakovosti. Ne bojte se, saj imate v roki najkakovostnejši kos pasu.

5 - MUST HAVE PASOV

Vaša zbirka pasov za vsako priložnost

Če ste se naveličali stare zbirke pasov in iščete novo in izboljšano zbirko iz nič in potrebujete pomoč pri pripravi načrta za to, si oglejte spodnji seznam:

1) Formalni, črni ali rjavi pas, da paše skupaj s formalno obutvijo (npr. dvostranski slog, ki ima obe barvi- reverseble);
2) Naravni usnjeni pas, ki ga boste nosili s kavbojkami. Lahko je tkan ali pleten, kot tudi preprost usnjen pas;
3) Spleten, tkanina z dvojno  pritrditvijo npr. D sponk za poletje. Poskrbite, da je ta v barvi, ki jo lahko enostavno kombinirate k obstoječi garderobi;
4) Mogoče kaj modernega- drznega, kot: barven pas, kačja koža, plemenski žrebec, kovinska veriga – to je pas, ki ga boste uporabljali, da izstopate iz množice;
5) Brez pasu. Če se vam hlače perfektno prilegajo, dejansko ne potrebujete pasu.

Črn eleganten pas

Pas črne barve je najbolj formalni pas. Tradicionalna formalna oblačila, kot so smoking, prepovedujejo pasove, ampak če ima obleka ki jo nosite, hlače z krogci za pas in izgleda bolje z pasom, je  črn usnjen pas s preprosto srebrno zaponko več kot odlična dopolnitev.

Če imate denar za eksotične teksture, si privoščite krokodilje ali kačje usnje, saj bodo vašemu videzu dali dodatno plast razkošja. Za skromne gospode pa: lahko kupite tudi reverzibilne pasove, ki imajo na vsaki strani drugačno barvo.

Rjav eleganten pas

Če delate v poslovnem okolju s strogo oblečeno kodo, imate običajno oblečen črn ali rjav usnjen pas v pisarni. Če nosite črne čevlje, nosite črni pas. Če nosite rjave čevlje, nosite rjav pas. Če radi nosite zraven še uro ali prstan, poskrbite, da sta v barvi zaponke. To je preprosto usklajevalno pravilo za vašo dodatno opremo, da izgledate in ste oblečeni po pravilih in elegantno v slogu.

Tanki pasovi

Tanki pasovi (širine od 1″ do 1,5 “) so v koraku s časom bolj modni  in so lepa izbira za obleke in priložnosti, kot so na primer poletne poroke.  Njihov izgled, priročnost in modna naravnanost gre z roko v roki z vibracijami poletja; poskusite jih nositi s poletnimi oblačili ali polo majicami. Top izbira.

Povzamimo bistvo

Torej kakšen pas je pravi zame?

Menim, da bi morali izbrati pas, ki temelji na vaših osebnih željah in življenjskem slogu.
Ali nosite pas le nekajkrat na teden?

Pravi usnjeni pas mora dobro opraviti delo. Niso tako trpežni kot polnovredni usnjeni pasovi, vendar so znatno bolj dostopni in kot rezultat so bolj priljubljeni. Če ne uporabljate pasu pogosto, ni potrebe, da bi porabljali dodaten denar za polnovredne usnjene pasove. Vendar, če ste kot jaz, in vsak dan v bistvu nosim pas, bi lahko bila prava izbira polnovrednega usnjenega pasu.

Koliko denarja pa odšteti za pas?

Zdaj se morda sprašujete, kako lahko upravičite porabo 80 € na pasu?  Kot vedno, končna izbira je odvisna od vas! Pravi, sintetični in vezni usnjeni pasovi so bistveno cenejši od svojega bolj vzdržljivega sorodnika.

Ali je vredno porabiti dober denar na kvalitetnem usnjenem pasu, ali na pasu, ki ga lahko nadomestite čez leto ali dve? Če sem iskren, sem imel nekaj poceni pasov v svoji garderobi. Nekateri so trajali, nekateri so razpadli. Zato sedaj izberem pas za več denarja, ki se bo lahko skupaj z mano staral 😉

Na koncu… izbira je vaša.

ZA KONEC PA ŠE…

vaš pas mora dopolnjevati vašo obleko. Ni vam treba komplicirati, medtem ko izbirete pas. Samo sledite osnovi in iz trgovine boste odšli z najboljšim. Bodite pa pozorni na celoten videz, da se ujema z drugimi dodatki, kot so ure in zapestnice, saj boste dobili bolj sproščen videz. Vključitev ali izključitev pasu je lahko pozitivna ali negaticna odločitev.  Torej, kaj morate upoštevati pri nakupu le tega?

Najpomembnejše stvari, ki jih lahko določimo, so vsestranskost in trajnost. Dober pas bi moral iti skupaj z skoraj vsako obleko in gledamo tudi na to, da bo trajal zelo dolgo.

Pasovi, preprosto povedano, so nujni del skoraj vseh strokovnih oblek, in tudi priložnosti. Ko morate dodati  barvo ali popestritev vašega zgornjega dela od spodnjega dela telesa, ni nič pomembnejšega in enostavnega kot dodati stilski pas.

Tako…zdaj pa akcija 😉

V

Moderni moški pasovi

Brskaj med našimi izbranimi moškimi pasovi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja