Kravate, Napotki

Kravatni madeži in kako očistiti kravato?

Kravatni madeži in kako očistiti kravato

Kravatni madeži so zoprna stvar. Ker je kravata modni dodatek kateri polepša vaš videz in vas naredi bolj samozavestne, vam seveda ne koristi je popackana ali zmečkana. Torej če želite popolno, lepo kravato imamo za vas spodaj spisan super prispevek, s priročnimi informacijami ter dodanimi fotografijami za lažjo predstavo. Kravatni madeži nam niso kos!

Čiščenje kravate ni enostavno delo a z voljo in pravimi informacijami se da vse. Držite se teh napotkov in vaša kravata vam bo služila še mnogo let.

Poglej tudi: Kako zavezati kravato


Začeli bomo s primernim odvezovanjem kravate

Ko pridete domov iz sestanka, službe ali poslovne poti je priporočljivo, da svojo kravato primerno snamete – kar pomeni da, jo odvežete in jo odvezano nato shranite – najbolje obesite na obešalnik ali tako, da bo visela in se ne bo mečkala.
Lahko pa jo tudi zvijemo in odložimo v predal :

Kravatni madeži in čiščenje kravate

Če tega ne boste upoštevali je možnost, da bo kravata ostala zgubana in trajno poškodovana – če bi to seveda ponavljali dalj časa ali jo pustili zavezano.

S tem načinom boste zmanjšali gubanje in podaljšali vaši kravati življenjsko dobo.

Ok, zgodi se – popackana kravata, kaj zdaj?

Kravatni madeži so lahko trdovratni in se hitro vpijejo v tkanino, katero seveda poskusimo očistiti najprej sami doma. Ampak bodite pazljivi, saj nekatera sredstva lahko škodijo tkanini, jo trajno poškodujejo ali povzročijo porušitev vezi v materialu in kravata lahko tudi razpade.

Če se pojavijo kravatni madeži, jih ne poskušajte odstraniti z bombažnim prtičkom, ki ste ga namočili v navadno ali gazirano vodo- saj ima večina madežev od hrane oljnato strukturo (maslo, olivno olje ali maščoba) in olje kot vemo se ne meša z vodo.

Čiščenje kravate in kravatni madeži

Čiščenje kravate ni niti zabavno niti enostavno. Naš nasvet je:

 • Bodite previdni pri nošenju kravate, da bi se izognili nesrečam. Če kravato umažete, ukrepajte čim hitreje.
 • Takoj se lotite madeža na kravati s krpo – nikoli ga ne poskušajte obrisati, ker ga boste težje odstranili.
 • Za madež, ki je topen v vodi, uporabite mineralno vodo ali sodo bikarbono.
 • Če so kravatni madeži oljnate strukture, takoj nanesite smukec ali koruzni škrob, da odstranite madež iz kravate. Pustite, da prašek sedi nekaj ur in ga nato očistite z mehko krpo.
 • Odvisno od tega, koliko je madež trdovraten, boste morda morali ta postopek ponoviti še enkrat ali dvakrat, da ga boste popolnoma odstranili.

Ko ste vse te korake poskusili in je madež še vedno viden, potem kravato odnesite v čistilnico. Tam pa posebej zahtevate, da je ne ravnajo v stroju pod pritiskom, ker to lahko povzroči, da se kravatni valjani robovi poravnajo in izgubijo obliko ter sijaj (z današnjimi novimi stroji pa smo prepričani, da tega niti več ne delajo.)

Ali lahko kravato operem v stroju?

Nobene vrste kravat ni primerno prati v pralnem stroju in tudi ne sušiti v sušilnem stroju.

Za razliko od ostalega perila je najbolje, da se izognete čiščenju kravate, razen če nimate druge možnosti. Pranje kravate je tvegano, zaradi občutljivih tkanin in natančnega šivanja.

Od materiala do materiala je odvisno kako se čistijo kravatni madeži. Na primer:

Svilena kravata –  najbolje je, da jo operemo ročno. Ko govorimo o čiščenju svilenih kravat moramo upoštevati, da razmišljamo o odstranjevanju madežev. Svilene kravate ne smete nikoli oprati ali posušiti v stroju. Izdelane so iz občutljivega materiala, ki bi se lahko zrušil, če je izpostavljen neki obliki čiščenja. Ko nosite svilene kravate, jih poskušajte čim bolj čistiti.

Volnena kravata – prav tako je najbolje, da jo operemo ročno. Nikoli je ne perite ali sušite v stroju, najbolje je da jo posušite tako, da jo obesite in pustite da se osuši. Ne uporabljajte vroče vode na njen; ne puščajte je v plastiki ali na soncu in najpomembneje- ne je belit.

Lanena ali bombažna kravata – umivajte jo ročno, s hladno do mlačno vodo. Odvečno vodo popivnajte iz nje z brisačo – nikakor je ne ožemajte ali obračate. Obesite jo in jo pustite da se sama osuši.

Pletena kravata – nežno jo operemo ročno, v hladni do mlačni vodi. Odvečno vodo popivnate z brisačo, jo raztegnete in pustite tako da se osuši. Nikakor je ne obešajte, saj se bo raztegnila in izgubila prvotno obliko.

Kravata iz mikrofibre / poliestra – operite jo ročno v mlačni vodi. Odvečno vodo popivnajte z brisačo, ne ožemajte je. Obesite jo na obešalnik ali podobno in jo pustite da se osuši sama – ali jo osušite s paro.

Likanje kravate

Različne tkanine za vezanje kravate, je treba likati z ustreznimi temperaturami. Preverite oznako na kravati, da določite vsebino tkanine. Kravate iz svile in poliestra potrebujejo hladno likanje, volnene kravate potrebujejo srednje vroče likanje, bombažne in lanene kravate pa potrebujejo vroče likalnje.

 • Temperatura likanja ne sme biti previsoka, ker bo kravata laskana (izgubila bo sijaj-kar pa ne sme), idealna temperatura je do 140 ° C in more se zagotovo prekriti z bombažno tkanino.
 • Začnite likati na napačni strani tako, rahlo pritisnite. Ko likate sprednjo stran kravate, uporabite tanko bombažno krpico med kravato in likalnikom. Ta krpica bo oblažila vročino in preprečila ožigosanje.
 • Nikoli ne likajte kravate ki ima madeže, ker se lahko zgodi, da bo vročina trajno vžgala madež v kravato in jo lahko vržete proč.
Kravatni madeži, čiščenje kravate - Likanje kravate

Nekaj dodatnih nasvetov

 • Pletene ali kvačkane kravate je treba hraniti ravno.
 • Tkane tkanine se lahko rahlo navijejo okoli vaše roke in shranijo v predal ali v plitki pokriti škatli za shranjevanje le teh.
 • Vaše dragocene kravate ne izpostavljajte soncu. To bo poškodovalo barvo in oslabilo tkanino.
 • Nošeno kravato pustite počivati vsaj dan ali dva, predno jo spet oblečete (da se lahko lepo zgladi in je brez gub).

Tako, rešitev je na dlani – zdaj pa akcija 😉

Veseli bomo vsakega feedback-a iz vaše strani.

Če nimate ideje kako zavezati kravato in kakšen vozel izbrati, vas vabimo, da si preberete prispevek Vezanje kravate. Za vas pa imamo tudi vrsto lepih in zanimivih kravat, katere bodo popestrile vaš stil- Moške kravate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja