Kadar kupujemo kakovosten pas, pričakujemo, da nam bo služil še dolga leta uporabe, zato je dobro, da kupimo pravilno dolžino, da nam nato konec pasu ne gleda vstran od hlač in da je še kakšna luknja več, ki jo lahko uporabimo. Velikost pasu je ena izmed problematik, kadar nakupujemo nov pas zase ali za svojega bližnjega. Ker se dolžine razlikujejo, je dobro poznati obseg pasu ali konfekcijsko številko, da lahko samozavestno in brez skrbi kupimo novega.


Današnji priročnik vas bo popeljal skozi pravilno merjenje pasu in vam bo v pomoč pri izbiri same velikosti le tega. Merjenje pasu vam bomo pokazali slikovno in s pomočjo tabele, da si boste najlažje izmerili svoj stari pas ali znali svetovati svojim bližnjim, kako si lahko pravilno izmerijo dolžino svojega pasu.
Čakajo vas trije načini za merjenje in nasvet pri izbiti pravilne dolžine.

Velikost pasu- merjenje obsega pasu

Kako pravilno izmeriti velikost pasu?

Če imate na voljo pri sebi pas, ki ga lahko izmerite, ga postavite na ravno površino. Nato pripravite merilni ali šiviljski meter, s katerim boste izmerili pravilno dolžino svojega pasu. To naredite tako, da nastavite meter na konec zaponke in ga potegnete vse do prve luknje na pasu (glej sliko spodaj)- slika prikazuje meritev do 3. luknje, saj je ta luknja najpogosteje nošena.

Če pas zapnete na prvo luknjo in izmerite obseg pasu npr. 110 cm, pomeni, da je vaša idealna dolžina pasu 115 cm. Dodali smo 5 cm k izmerjeni dolžini zato, ker tam stoji sredinska luknja pasu – Ta je najpogosteje uporabljena in nošena. Če se zgodi, da je izmerjena številka npr. 123,5 cm, jo zaokrožite navzgor na 125 cm.

Spodaj prikazana slika nakazuje pravilno merjeno dolžino:

Pravilno merjenje dolžine pasu za hlače.

Kadar ste v dvomih, ali bo vam oz. osebi, za katero kupujete pas, velikost pasu prav ali ne, si lahko pomagate s spodnjimi načini za pravilno izmeritev pasu:

  1. Izmerite svoj stari, že obstoječ pas;
  2. Če starega pasu nimate, oblecite hlače in merilni meter napeljite skozi luknje za pas tako, da se začetek in konec metra srečata pri gumbu – tako je pravilno izmerjena velikost (obseg) pasu.
  3. Če poznate samo konfekcijsko številko osebe, ki ji želite podariti pas, so vam v spodnji tabeli na voljo primerne velikosti pasu, s katerimi si lahko pomagate izbrati pravilno velikost pasu.

Ko že imate izmerjen obseg pasu

Če že veste izmerjen obseg pasu ali konfekcijsko številko, ampak ne veste, katera velikost pasu bi bila prava, si lahko pomagate s spodnjo tabelo, v kateri boste našli informacije za:

  • izmerjen obseg pasu;
  • konfekcijsko številko;
  • priporočena dolžina pasu- glede na obseg in pa konfekcijsko številko;
Obseg pasuPriporočena velikostKonfekcijska velikost
106-114 cm110 cm56/58
116-124 cm120 cm60/62
126-134 cm130 cm64/66
136-144 cm140 cm68/70
146-154 cm150 cm72/74

Kadar kupujemo nov pas za dalj časa, je torej pomembno, da imamo kakšno informacijo o sami dolžini pasu, saj bomo tako lažje izbirali in se odločili za pravega. Če bo to darilo za našega bližnjega, je dobro prej poznati njegov obseg ali konfekcijo, ki jo nosi, da mu bomo podarili dodatek, ki ga bo lahko nosil še dolga leta in mu bo služil na vsakem koraku.


Če poznate prijatelja ali znanca, ki je prav tako pred nakupom novega pasu, mu lahko pomagate z deljenjem tega članka ter mu olajšate in obogatite nakup s kakovostnimi informacijami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja