Čiščenje usnjene denarnice je tema, o kateri se ne pogovarjamo veliko in tudi pozabimo, da je denarnica prav tako usnje- koža, ki jo je treba negovati in očistiti. Če že dolgo časa uporabljate usnjeno denarnico, obstaja velika verjetnost, da se je na njej nabralo veliko umazanije ter da je izgubila svoj »novi usnjeni sijaj«. Ker prava usnjena denarnica stane več kot druge denarnice, si je vredno vzeti čas in jo primerno očistiti.

Vsebina članka:

 1. Uvod
 2. Čiščenje se začne s pripomočki
 3. Postopek čiščenja
 4. Različni madeži in pomoč pri odstranitvi le teh
 5. Priporočila

Če uporabljate denarnico, izdelano iz pravega govejega usnja, potem se je najverjetneje po letih uporabe čeznjo naredila plast, ki ji rečemo patina- to je lepotna plast, ki usnje pri staranju polepša. Takšno usnje se stara kot dobro vino- starejše kot je, boljše je. S pravilnim negovanjem vam bo resnično služila.

Zatorej nam ni težko dati malo več denarja za dobro naravno denarnico, ki je lahko z nami tudi do 30 let ali več.
Ker patine s čiščenjem ne želimo razveljaviti ali preprečiti, vam bomo pokazali, kako očistiti usnjeno denarnico na način, ki ohranja njeno kakovost in lepoto.

Spodaj smo dodali prikaz, kako je denarnica videti po dneh uporabe- to je denarnica iz naravnega toskanskega usnja- govejega usnja, katero je rastlinsko strojeno- se pravi na naraven način. Takšno usnje je gladko, diši in je zelo kakovostno.

staranje visoko kakovostnega usnja

Za čiščenje usnjene denarnice potrebujete:

 • 4 mehke bombažne krpice
 • Palčke za ušesa
 • Čistilo za usnje
 • Balzam za usnje
 • Dodatek– domači pripomočki (vazelin, limonin sok, alkoholne blazinice)
ciscenje denarnice pripomocki

Postopek:

 1. Čiščenje usnjene denarnice se začne z notranjostjo tako, da najprej izpraznite vse kartice, bankovce ter kovance iz denarnice. Prav tako seveda prah, ki se je zbral kje v kakšnem žepku (za nedostopne žepke si lahko pomagate s palčko za ušesa ali zobotrebcem- vendar pazite, da ne poškodujete usnja!).

 2. S suho bombažno krpo obrišite denarnico, da odstranite površinski prah in umazanijo. Nato s krpo pomočite v čistilo za usnje (ali pasto za usnje; milo za usnje ali naredite blago milnico- kar imate pri roki), katerega na tanko s krožnimi gibi nanesete ter ga obrišete- da ne zamašite por v usnju in seveda je to le čiščenje, da se znebimo umazanije in prahu.

 3. Potem poiščite balzam za usnje (glejte, da je za pravo usnje- preizkusite ga v mali količini na robu, da vidite, v kolikor bi spremenil barvo usnja- če ga, je pre-agresiven in ga raje preskočite!) in ga nanesite na čisto krpo ter nežno podrgnite po celotni denarnici, počakate da se vpije in da se usnje nahrani- v kolikor je možnost, pustite čez noč in drugi dan začnete s ponovno uporabo.

 4. Priporočljivo jo je tudi premazati z ricinusovim oljem, ter pustiti od 5-12 ur in nato rahlo spolirati. Ricinusovo olje je odlično za mehkobo usnja in prav tako ga odlično zaščiti pred izsušitvijo, vodo ter soncem.

Za demonstracijo smo dodali spodnji video- čiščenje usnjene denarnice, kjer bote videli, kako pravilno čistiti in zaščititi usnje. Gospod tukaj denarnico pusti, da se posuši čez noč- to je opcijsko in ni nujno, je pa vsekakor priporočljivo.

Madeži in njihova odstranitev

Za hitro pomoč pri madežih, si lahko pomagamo kar s stvarmi, ki jih imamo doma. Presenečeni boste, kaj vse lahko uporabimo za odstranitev le teh.

 • Limonin sok– uporabimo za odstranitev madežev od krvi, čaja ali kave;
 • Alkoholne blazinice– za odstranjevanje umazanije in maščobnih madežev;
 • Vazelin- za trdovratne madeže (nanesite in pustite 5-12 ur)

Enostavno kajne?


Le kdo se ne bi potrudil za lepoto in dolgotrajnost svoje denarnice. Postopka ne rabite ponavljati velikokrat, dovolj bo 2-3x na leto – odvisno od uporabe in umazanije, ki se bo nabirala na njej.

Vzemite si čas, saj boste tako izboljšali naravno lepoto usnja, preprečili, da bi se sčasoma izsušila in na koncu podaljšali življenjsko dobo svoje usnjene denarnice.

Priporočila

 • Priporočamo vam, da usnjene denarnice nikakor ne čistite in spirate pod curkom vode- usnje se ne sme napiti z vodo!
 • Če boste delali blago milnico, voda ne sme imeti več kot 30 stopinj;
 • Uporabljajte preparate, ki so primerni za naravno usnje, v nasprotnem primeru boste usnje uničili;
 • Ne drgnite ga z gobico ali drugimi ostrimi predmeti, saj boste povrhnjico poškodovali in s tem uničili lepoto ter dolgotrajnost svoje denarnice.

Poglejte tudi:

naše denarnice, ki so izdelane iz naravnega usnja in imajo dolgo življenjsko dobo (garancijo tudi do 30 let) ravno zaradi svoje sestave. V ponudbi lahko najdete visoke ali nizke denarnice ter veganske ali goveje denarnice- in če ste ljubitel/ ica naravnih dodatkov, verjamemo, da boste našli kakšno, ki vam bo všeč.

 • Denarnice Wingback – Naravno rastlinsko strojene denarnice iz Toskanskega usnja;
 • Denarnice Hunterson – veganske denarnice, izdelane iz ananasovih listov ali naravnega govejega usnja;
 • Denarnice Wolyt – Mešanica govejega usnja z naravno mehko bombažno tkanino.

Če boste potrebovali kakšno pomoč, nas lahko brez skrbi kontaktirate na:

Telefon: 040518067
E-mail: info@virum.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja