Ste pred nakupom novega modnega dodatka, a ne veste kako bi se zadeve lotili? Imate pomisleke glede kvalitete, cene in materiala?
Za vas smo pripravili kratek vodič, v katerem boste spoznali 4 faktorje, kateri vam bodo pri nakupu pomagali, da boste zagotovo izbrali modni dodatek za moške, kateri bo kvaliteten in vam bo služil še vrsto let.

modni dodatek kako izbrati

Zelo hitro se zgodi, da kdaj kupimo kak modni dodatek za moške (pas, denarnica, naramnice), saj je cena izjemno majhna in na oko izgleda zelo fin in uporaben, a se po nekaj nošnjah obrabi, odlepi ali pa strga. No, danes bomo govorili ravno o tej temi in o tem,  kako se temu izogniti, da boste kupili kvaliteto, katera bo trajala.

Modni dodatek za moške s 4 faktorji za kvaliteten nakup

Pred nakupom vsakega modnega dodatka- pa naj bo to pas, denarnica, naramnice ali torba- si probajte v glavi zavrteti te štiri faktorje:

  • Vrsta usnja (rastlinsko, živalsko, umetno)
  • Način pridelave (naravno strojeno, umetno strojeno)
  • Kako je narejeno (ali je v enem kosu/ lepljeno/ šivano)
  • Cena (nam pove ali je usnje kvalitetno/ vzdržljivo)

Izvedeti želimo ali je modni dodatek za moške:

  • Vzdržljiv (torej njegovo funkcionalnost- ali bo to kar želimo?)
  • Dolgoletno uporaben (kako dolgo bo z nami)

Če jih razcepimo:

1.Vrsta usnja
poznamo različne vrste usnja, iz katerih usnjarji ustvarijo izdelek, katerega mi kasneje uporabljamo v svojem vsakdanu. Poznamo strojeno živalsko, rastlinsko ter umetno usnje. Naravna sta rastlinsko in živalsko, katera imata veliko prednost, saj sta veliko bolj elastična, prilagodljiva, vzdržljiva in prijetno dišita. Medtem ko je umetno usnje trše, ne diši in se ne prilagaja.

Najpogosteje uporabljene vrste usnja za galanterijske izdelke so: goveje usnje; telečje usnje in pa bivolje usnje. Seveda obstajajo tudi druge, a so te definitivno najbolj vzdržljive vrste, nad katerimi zagotovo ne boste razočarani.


Predogled naših visoko kvalitetnih izdelkov:

2.Način pridelave
to pomeni, kako je usnje v prvem koraku izdelano- strojeno (več o strojenju usnja, si lahko preberete v našem blogu Usnje in vse kar moramo vedeti o njem).
Usnje strojijo na dva načina:
– umetno ali naravno.

Izdelava usnja je dolgotrajen in tehničen postopek, ki mu je treba natančno in skrbno slediti, da se lahko vsakič izdela visokokakovostno usnje z enakim zaključkom.
Postopek se bo začel s kožo živali, katero primerno strojijo in je pripravljena za razrez različnih delov, kateri se uporabijo na koncu poti za preoblikovanje v pas, denarnico ali kateri koli drug usnjen izdelek.

Spodaj prilagamo posnetek, na katerem si lahko pogledate, kako potekata oba strojenja in kakšen je končni postopek.

Naravno/ rastlinsko strojenje uporablja tanine (razred polifenolskih adstringentnih kemikalij), ki se naravno pojavljajo v lubju in listih številnih rastlin. Tanini se vežejo na beljakovine kolagena v koži in jih prevlečejo, zaradi česar postanejo manj topni v vodi in bolj odporni na bakterijske napade. Postopek povzroči tudi, da postane koža bolj prilagodljiva. Kože, raztegnjene na okvirjih, so za nekaj tednov potopljene v kadi z naraščajočimi koncentracijami tanina.

Umetno/ Kromirano strojenje s kromovim III sulfatom, velja za najučinkovitejše strojilo. Le ta pri višjem pH opravi postopke, imenovane olacija, da dobi polikrom (III) spojine, ki so aktivne pri strojenju, za zamreževanje pod-enot kolagena. Kromovanje je hitrejše od strojenja rastlin (manj kot en dan za ta del postopka) in tvori raztegljivo usnje, ki je odlično za uporabo torbic in oblačil.

3.Kako je narejeno
Seveda nas včasih tudi zanima ali je lepljeno- da ne bo čez nekaj časa začelo odstopati- je izdelano iz enega kosa usnja ali je več kosov skupaj in pa seveda je odlično, v kolikor je izdelek šivan, saj je tako kvalitetnejši in bolj vzdržljiv pri vsakodnevnem nošenju.

Moški pas Bandit-zadaj

4.Cena 
Tukaj vedno pomislimo, je vredno toliko porabiti za modni dodatek? Povem vam, je! Bolj kot je izdelek poceni- manj lahko od njega pričakujemo. Dražji kot je kvalitetnejši je, saj morate vedeti, da ne kupujete samo kosa usnja, ampak celoten postopek izdelave.
Za kvaliteto je primerna tudi cena.

Vsekakor pa na koncu želimo izvedeti kaj več o samem modnem dodatku. Kot je: ali je vzdržljiv v različnih pogojih, je funkcionalen zame in za to koliko ga bom uporabljal?

Vsekakor lahko rečem, da pri pravem usnju (kot so goveje, telečje, bivolje, ipd) ne boste nikoli zgrešili. Le ta bo prestal vse teste in bo z vami ostal dolga leta- modni dodatek (pas, denarnica) iz tega usnja bo postal vaš zvesti sopotnik, ki bo skupaj z vami delil življenjske izkušnje.

modni dodatek pas rocna izdelava

Upamo, da je bila vsebina za vas uporabna in da boste lahko že pri naslednjem nakupu uporabili strategijo 4-ih faktorjev. Trudimo se, da to ne bi bila le teorija, zato vam v svoji trgovini ponujamo samo visoko kakovostne izdelke, kateri so vredni pogleda, dolgoletne uporabe in seveda svojega denarja.

Oglejte si naše izdelke, kateri so iz čistega govejega/ rastlinskega strojenega usnja.
V ponudbi boste našli izdelke, kateri so izdelani ročno in prihajajo iz Slovenije ter različnih drugih delov sveta. Pridelani so v manjših podjetjih, katera se izjemno trudijo in jih precizno ter načrtovano izdelujejo iz le najboljših materialov. Vsak je posebej pregledan in obdelan pred izdajo. Veliko izdelkov ima življenjsko garancijo tudi 30 let in več.

Predogled izdelkov iz:

Seveda so pri izbiri pomembni štirje (4) faktorji, kot smo omenili že v začetku članka- v kolikor boste gledali na vse štiri verjemite, da boste izbrali pravi modni dodatek, ki ne bo le dodatek ampak bo postal vaš življenjski sopotnik, v katerega se boste zaljubili in se bo z vami »postaral«.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja