Moški pas za hlače je v prvi vrsti odličen modni dodatek, ki z lahkoto popestri vaš stil. Pasovi so se kar hitro razširili iz klasičnih usnjenih v avtomatske, pletene in tkaninaste pasove, ki so ravno tako kot usnjeni, modni in udobni pri nošenju.

In ker si zdaj lahko že kupimo pas skoraj za vsak stil, ki ga nosimo ter izbiramo med različnimi proizvajalci, je lahko dandanes velika zmeda pri izbiri pravega pasu zase, kaj šele nekomu za darilo.
Zato smo se odločili, da vam situacijo malenkost olajšamo in smo za vas pripravili vodič, ki vas bo popeljal skozi poglavja:

 1. Moški pas za hlače
 2. Vrste pasov glede na material
 3. Kakšen pas je pravi zame?
 4. Koliko denarja odšteti za pas?
pas za moske kaksen je pravi zame

MOŠKI PASOVI ZA HLAČE

Pasovi so enostavni modni dodatki, ki dajo čudovit izgled in tisto piko na i k celotnemu izgledu. Delijo se po stilih, materialih in vrstah- mi smo le te razdelili in vam jih prikazali na enostaven način- pa si poglejmo nekaj več o njih.

pasovi moski blog

SESTAVA PASU

Moški pas za hlače je sestavljen iz dveh delov: sponke in usnjenega/tekstilnega dela pasu.
Kot smo že omenili je pas lahko iz usnja, tekstila ali drugih materialov- medtem, ko je zaponka v veliki večini iz nerjavečega jekla.

Sama zaponka je različnih oblik in je lahko navadna ali avtomatska. Če se sprašujete, kakšna je razlika med navadno in avtomatsko zaponko:

 • Navadna zaponka ima iglo, katera se vstavi v luknjice na koncu pasu- klasičen pas;
 • Avtomatska zaponka pa je zaponka, ki ima sistem gladkega potiska pasu skozi zatič, do končnih zobcev na pasu- avtomatski pasovi imajo večje in barvitejše zaponke.

Priljubljenost enih in drugih je v prid klasičnih pasov, kar pomeni, da ljudje veliko raje izberejo klasičen pas. Avtomatski pas je novost, ki ni najbolj priljubljena med srednjimi in starejšimi generacijami, medtem ko jih imajo mladi zelo radi.

Ko izbiramo pas zase, moramo biti pozorni na dolžino le tega, saj so različni pasovi od različnih proizvajalcev lahko drugačne velikosti, zato, če nismo prepričani katero velikost izbrati, natančno izmerimo svoj obseg pasu.

KAKO PA PRAVILNO IZMERITI DOLŽINO PASU?

Strankam najraje svetujemo, da vzamejo mere iz svojega že obstoječega nošenega pasu. V primeru če tega nimajo, pa je najbolje da izmerijo obseg oblečenih hlač čez boke.

Pravilno merjenje dolžine pasu za hlače.

Za izmeritev obstaja več načinov, zato izberite sebi ljubega in si mere zapišite za naslednjič:

 1. Skozi luknjice hlač potisnete šiviljski meter in ga vodite vse okrog, da se pri gumbu srečata začetek in konec metra- to je vaš obseg;
 2. Izmerite obseg svojih bokov oz. svojega pasu- v liniji, kjer nosite hlače;
 3. V primeru če imate svoj star pas, ga izmerite od luknje katero uporabljate pa vse do zaponke- to je pravilna dolžina, ki je primerna za vas.

VRSTE PASOV GLEDE NA MATERIAL

Moderen pas je lahko vsak pas, če se ga pravilno kombinira in nosi. Pasovi lahko vašemu videzu dodajo veliko stvari, ne glede na to, ali gre za formalnost in strukturo usnjenega pasu ali vsakdanjost in barvo pletenega pasu. Poznavanje, katere pasove potrebujete in kako jih nositi je pomembno za vsakega moškega, ne glede na poklic ali slog.

Pasovi obstajajo že v veliko materialih, mi bomo danes izpostavili 3 najpogosteje nošene:

 • Usnjen pas
 • Tekstilni pas
 • Sintetično- elastični pas

Usnjen moški pas za hlače je prvi in seveda največkrat uporabljen/ kupljen pas. Če se sprašujete zakaj je temu tako, je odgovor- zato, ker so naravni, izjemno vzdržljivi in seveda se odlično prilagodijo obliki telesa, se čez čas zmehčajo ter postanejo še boljša različica sebe.

Za usnjene pasove se pri izdelavi uporabljajo kože različnih živali, ki se na različne načine strojijo in obdelujejo- če bi želeli izvedeti več o strojenju- poglejte članek Čiščenje usnja.

usnjen pas rs 5

Medtem ko je tekstilni pas oz. tekstil drugi najpogostejši material, ki se uporablja za izdelavo pasov. Takšne pasove moški prav tako zelo radi uporabljajo pri sproščenem in prav tako malce elegantnem stilu. Ker že prihajajo v različnih lepih barvah, jih je izjemno enostavno kombinirati.

Izdelani so močno in so enostavni za vzdrževanje, ne pijejo vlage in se hitro sušijo. Po večini imajo različne jeklene zaponke: D zaponka; navadna zaponka ali avtomatska zaponka.
Naši tekstilni pasovi so izdelani iz tekstila, ki ga uporabljajo prav tako za vojaške pasove- tako da ni dvoma, da ne bi zdržali z vami leta.

Sintetični oz. elastični pasovi so podobni tekstilnim pasom po karakteristikah, se pa razlikujejo v sami strukturi. Tekstilni pas je sestavljen iz vlaken in je rahlo hrapav na dotik, metem ko je sintetični elastičen in gladek. Prav tako ne pije vlage in je odporen na vodo. Takšen pas je fino obleči bolj k športnemu stilu.

Tukaj pa še imamo stile, k katerim pašejo različni pasovi:
 • Formalni / uraden (primeren za poslovno-elegantne pasove);
 • Casualni/ vsakdanji (primeren za elegantne do športne pasove);
 • Športni (primeren za sintetične in tekstilne pasove);
 • Free/ sproščen videz (primeren za elastične/ tekstilne- lanene pasove).

KAKŠEN PAS JE PRAVI ZAME?

Če ne veste kateri pas bi izbrali, vam priporočamo, da vzamete takšnega ki paše k vašemu vsakodnevnemu stilu oz. stilu ki ga največkrat nosite.
Usnjen pas je dobrodošel pri poslovno- svečanih do elegantnih priložnostih, medtem ko je tekstilno-sintetični pas primeren za elegantne do športne priložnosti.  

Torej če ste v 80 % oblečeni v elegantna oblačila, izberete eleganten- poslovni pas v nasprotnem primeru pa športen- tekstilni ali sintetični pas.

Če bo pas za darilo, vam priporočamo nakup osebi najljubšega- morda takšnega v katerem jo največkrat vidite. Ali pa opazite, da se mu je trenuten začel luščiti- morda se že nad njim pritožuje. Evo, odlična priložnost, da mu podarite novega in to takšnega ki mu ustreza.

KOLIKO DENARJA ODŠTETI ZA PAS?

Zdaj se morda sprašujete, kako lahko upravičite porabo 50 € na pasu?  Kot vedno, končna izbira je odvisna od vas! Sintetični in tekstilni pasovi so bistveno cenejši od svojega bolj vzdržljivega sorodnika usnja.

Ali je vredno porabiti dober denar na kakovostnem usnjenem pasu ali na pasu, ki ga lahko nadomestite čez leto ali dve? Če sem iskren, sem imel nekaj poceni pasov v svoji garderobi. Nekateri so trajali, nekateri so razpadli. Zato sedaj izberem pas za več denarja, ki je moj spremljevalec dolga leta.

ZA KONEC PA ŠE

Najpomembnejše stvari, ki jih lahko določimo za pas so vsestranskost in trajnost. Dober pas vas bo spremljal dolgo časa in če je dovolj kakovosten, ga tudi leta uporabe ne bodo »zlomila«. Bodite pozorni torej na dolžino pasu in pravilno izmero le te ter material, ki vašemu slogu najbolje ustreza.

Čeprav pasovi dodajo slog, so seveda priložnosti, pri katerih jih lahko seveda tudi preskočite. Če ste tip moškega, ki rad stoji v naramnicah, preskočite pasove in nadenite udobne naramnice. Takšen stil lahko tudi brez pasu dosti bolj poudari vas in vaša izbrana oblačila.

Prepričani smo, da boste izbrali sebi najprimernejšega.
Pa veselo nakupovanje 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja